HR | EN
Blog

Naš edukator Matija ostvario suradnju s Googleom

Matija Kolarić, mladi developer i edukator radionica programiranja za djecu u Koprivničkom poduzetniku može se pohvaliti suradnjom s Googleom za koji razvija aplikacije koje unaprjeđuju segment školstva i zdravstva. U razgovoru s nama, otkrio je detalje o svojem poslovnom poduhvatu.

KcP: Za početak nam reci koja je tvoja prva pomisao na riječ „Google“?

Matija: Pa Google je najveća moguća tražilica, najveća baza informacija i znanja gdje možemo potražiti sve što nas zanima.

KcP: Samo to ti pada na pamet? Sigurno znaš zašto te to pitam.

Matija: Pa dobro, mogao bih reći da je Google i moj prijatelj pošto smo uz Google moj najbolji kolega i ja stvorili suradnju, Google nam je otvorio firmu koja trenutno funkcionira u Velikoj Britaniji i u SAD-u, registrirana je kao limited poduzeće i oni obavljaju za nas sve što se tiče financija i poslovanja. Kolega i ja za njih razvijamo aplikacije i platforme koje ljudima mogu pomoći u segmentu školstva i zdravstva te nam je želja da unaprijedimo svijet koliko je god moguće.

KcP: Tvoj kolega Marko i ti ste razvili aplikaciju rješenja za matematičke probleme. Kako to da ste se odlučili baš za matematiku?

Matija: Profesorica matematike nam je dala zadaću da napravimo aplikaciju za matematiku, a pošto smo mi već imali suradnju s Googleom, poslali smo njima da daju mišljenje o našoj aplikaciji da li bi ona mogla biti od koristi učenicima. Google je bio jako zadovoljan takvom aplikacijom s obzirom da ne postoji takva slična na Trgovini Play, ima sličnih Photomathu, međutim naša aplikacija može rješavati naprednije zadatke. Također, dodali smo i mogućnost slikanja zadatka i dobivanja cijelog postupka. Google nam još treba dostaviti OCR certifikat na našem takozvanom serveru i tada će aplikacija postati dostupna za javnost.

KcP: Dakle, učenik si Obrtničke škole Koprivnica smjer Tehničar za računalstvo. Otkad se javio interes za programiranjem, kako je to uopće počelo? Tko ti je približio svijet programiranja?

Matija: Počelo je još u 5. razredu osnovne škole. Upisao sam izborni predmet Informatiku kasnije od svojih vršnjaka pa mi je bilo jako žao zbog toga te sam počeo tražiti tutoriale po Googleu. Tada se rodila ljubav prema programiranju. Zapravo je Google taj koji mi je pomogao da uđem u svijet programiranja i da ga zavolim.

KcP: Čime se baviš u svoje slobodno vrijeme, ako ga uopće imaš dok ne razvijaš aplikacije?

Matija: Moje slobodno vrijeme jesu aplikacije i njihov razvoj, kao i učenje novih programskih jezika. Informatika je sve razvijenija, dolaze nove tehnologije. Primjerice, kad učite matematiku, jednom kad je naučite, to je to, dok se u informatičkom znanju stalno mora napredovati da bi se išlo u korak s vremenom.

KcP: Uz aplikaciju za matematička rješenja, ti si sam razvio još dvije aplikacije – Happy i Šećerko.

Matija: Aplikacija Happy rješava probleme međuvršnjačkog nasilja. U aplikaciji je prisutan live stručnjak (pedagog, psiholog) koji prati dijete na društvenoj mreži na kojoj djeca imaju chatove sa svojim prijateljima, uređivanje virtualne sobe, a ujedno i rješavaju dnevne zadatke u kojima dobivaju bodove i tako napreduje kroz sustav. Isto tako, djeca imaju live razgovor sa stručnom osobom jer se djeci lakše online otvoriti i razgovati o svojim problemima. Aplikacija Šećerko vezana je za dijabetičare koji se registriraju u sustav i odaberu nadležnog liječnika koji ih nadzire. Automatski im se mjeri razina šećera, a mogu i odabrati namirnice za prehranu te sustav na temelju toga broji kalorije i daje informacije o količini inzulina koju moraju uzeti. Te će se aplikacije uskoro moći skinuti besplatno na Trgovina Playu. Aplikacije su već isprobane od strane nekih škola i liječnika.

KcP: Imaš možda nešto za poručiti najmlađima koje zanima programiranje i njihovim roditeljima?

Matija: Informatika je danas jako razvijena i uvijek je lagano pronaći posao u toj struci. Predstavlja sigurnu budućnost u kojoj se mogu razvijati naša znanja i razmišljanje, tako da potičem mlade da iskažu zanimanje za informatikom i programiranjem.

KcP: Po tvom mišljenju, da li se danas u dovoljnoj mjeri upoznaje djecu sa svijetom programiranja?

Matija: Mislim da baš i ne, primjerice Informatika još uvijek nije obavezan predmet u osnovnim školama i to bi se definitivno trebalo promijeniti. Djeca iskazuju interes i žele nešto naučiti, a kroz igranje računalnih igrica djeca mogu vrlo brzo pohvatati logiku programiranja, što sam vidio kroz Minecraft vodič programiranja na Satu kodiranja.

KcP: Kako je započela tvoja suradnja s Koprivničkim poduzetnikom?

Matija: Sve je krenulo prijavom na event Hackathon organiziran od strane Koprivničkog poduzetnika te sam iskazao želju da podijelim svoje znanje s ostalima u želji da se ostvari veća obrazovanost u informatičkom svijetu nakon čega sam dobio priliku održavati edukacije programiranja za djecu u Inkubatoru. Prije toga sam održavao edukacije samo u svojoj školi, a drago mi je da postoji ovakav koncept edukacija koje provodi Koprivnički poduzetnik i da ja mogu sudjelovati i dati svoj doprinos.

KcP: Dragi Matija, želimo ti još puno uspjeha, a mi ćemo se sigurno viđati u tebi već poznatom prostoru.

12 12/2016
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice