HR | EN
Blog

”Na neuspjeh treba biti ponosan i učiti iz njega. Oni koji odustaju, ne uspiju”

"Neuspjeh nipošto nije loša stvar. Na njega treba biti ponosan i iz njega učiti kako biste na kraju uspjeli", Nicole Vasquez

Nicole Vasquez osnivačica je coworking prostora The Shift u Chicagu. Prostor je otvorila u studenom 2014. u prostoru bivše kvartovske praonice jer je shvatila da je cijeli poslovni sektor Chicaga koncentriran u jednom dijelu grada, dok ostatak, naročito četvrti u kojima su obiteljske kuće i zgrade, ‘zjapi prazan’ bez mjesta na kojem bi ljudi mogli obavljati svoj posao, upoznati potencijalne partnere, savjetovati se i izmjenjivati ideje. S Nicole smo pričali na Voogle konferenciji koja se 15. ožujka održala u varaždinskom HNK-u. Nicole je bila jedna od govornica na Voogleu, sudjelovala je u  predavanjima, panel diskusijama te poslovnim sastancima namijenjenim poduzetničkoj, startup i akademskoj zajednici.

Mi smo s ovom poslovnom savjetnicom, volonterkom, stručnjakinjom za odnose s javnošću i marketing te poslovnu komunikaciju… ukratko – sa svestranom Nicole – pričali o uspjehu i neuspjehu, o motivaciji, o situacijama koje je sama doživjela kao privatnica, o važnosti komunikacije i kontakta s ljudima te o greškama koje ljudi najčešće čine i zbog njih na kraju ne uspiju u realizaciji svoje ideje.

U Chicagu ste otvorili vlastiti coworking prostor. Što Vas je potaknulo da to učinite i kakva su Vaša iskustva kao voditeljice jednog takvog prostora?
Vlastiti coworking prostor pokrenula sam u četvrti u kojoj živim koja je bila sve samo ne poslovni centar Chicaga. To je stambena četvrt kojoj je kronično nedostajao prostor u kojem bi ljudi mogli razgovarati o poslu, izmjenjivati ideje i dobiti savjete i, na kraju, pokrenuti i voditi vlastiti posao.

Prije otvaranja prostora pričala sam s ‘milijun’ ljudi, odradila ne znam ni sama koliko sastanaka i svi su o mojoj ideji imali pozitivne komentare. Svi su bili zainteresirani i svima se to činilo super. I onda je konačno došao dan kad sam otvorila taj svoj prostor. I što se dogodilo? Skoro nitko nije došao. Nitko od svih onih zainteresiranih i punih podrške. Sa mnom su u tom trenu bili moji prijatelji i poslovni suradnici. Iskreno, bila sam jako zabrinuta.

Vidjevši da moja ideja neće zaživjeti preko noći, krenula sam razmišljati – što sam učinila krivo i kako da to ispravim? U takvim slučajevima morate biti potpuno objektivni jer ako ste previše emotivni loše vam se piše. Shvatila sam da mi je potrebna pomoć i bila sam sretna što postoje ljudi koje mogu kontaktirati i koji mi mogu pomoći.

Napravila sam potrebne promjene i ‘kotačić se zakotrljao’. Coworking prostor koji vodim danas je pun, imamo redovite korisnike i radna atmosfera je produktivna, živahna i stimulirajuća.

Da se razumijemo, ne ide sve uvijek glatko. U jednom trenutku morala sam napraviti totalnu reorganizaciju u poslovanju jer sam bila na rubu bankrota, a bankrot bi značio zatvaranje tog prostora koji, što je trenutačno i više nego očito, ljudima jako puno znači i potreban im je. Posavjetovala sam se s iskusnijim partnerima, odvagnula opcije i napravila pomak nabolje.

Znači, niste uspjeli iz prvog pokušaja, ali Nniste ni odustali. Kako gledate na neuspjeh?
Na neuspjeh gledam kao i 90 posto uspješnih Amerikanaca – ponosim se njime. Nije sramota ne uspjeti ako iz toga nešto naučite. Treba znati kada je vrijeme za promjene i kada nije dobro ukopati se i ustrajati na svojoj ideji, već kada je vrijeme za prilagodbu i nov način razmišljanja. Amerikanci su, globalno gledano, vrlo uspješna nacija, a razlog tome krije se upravo u tome što su naučili prihvatiti svoj neuspjeh i što iz svakog poraza nauče nešto što ih u sljedećem pokušaju čini učinkovitijima, snažnijima i, u konačnici, uspješnijima.

Uzmimo za primjer Stevea Jobsa ili Marka Zuckerberga – pokušavali su tako dugo dok nisu uspjeli i danas se o njima govori kao o najuspješnijim ljudima na svijetu. Nisu odustali nakon prvog neuspjeha, išli su dalje, popravljali su i dorađivali svoje ideje tako dugo dok one nisu postale ono što sada jesu – uspješne i isplative.

Rovio Entertainment finska je tvrtka koja je kreirala jednu od danas najpopularnijih igrica, Angry Birds. Svi znaju za Angry Birds i svi su barem jednom vidjeli kako igrica izgleda. Ipak, malo tko zna da su kreatori igricu predstavili 50 puta prije nego su 51. pitch napravili kako se spada – prije nego su igricu doveli do savršenstva i prije nego su uspjeli. Da su odustali nakon pet ili 15 neuspjelih pokušaja, Angry Birds danas bi bila samo još jedna u ‘moru’ ideja koje ostaju nerealizirane zbog nedostatka upornosti, odlučnosti i motivacije.

Zašto su, po Vašem mišljenju, coworking prostori dobra opcija za ljude koji tek počinju s vlastitim poslom?
Ljudi koji posluju u Shiftu tamo imaju zadovoljene osnovne uvjete – poštanski sandučić, besplatni Internet, ormarić u kojem mogu ostaviti svoje stvari i ostalo. Osim tih, hajdemo reći, opipljivih, materijalnih stvari, svi ljudi s kojima tamo surađujem u svakom trenutku mogu dobiti savjet – besplatan i koristan – što od mene ili mojih suradnika, to od drugih ljudi koji rade u corowkingu. Upravo to je, po mom mišljenju, osnovna prednost rada u coworkingu – mogućnost da svoju ideju nekome prezentirate, da dobijete mišljenje o onome što radite, da pitate nekoga za savjet kad ‘zapnete’ i da sami pomognete nekome drugome.

Svaka razmjena mišljenja pretpostavlja ostvarivanje kontakta s nekim , a u poslovnom su svijetu kontakti izrazito važni. Imati nekoga kome se možete obratiti ne samo da je dobro, već je neophodno. Netko uvijek zna nešto što vi ne znate, osobito danas, u doba kad za sve postoji uža specijalizacija. Potrebno je samo komunicirati i ne biti suzdržan kad treba potražiti pomoć.

Coworking je prostor u kojem je izmjena iskustava i savjeta dio svakodnevice, prostor koji pršti energijom i izrazito je poticajno raditi u takvom prostoru.

Nicole, za kraj nam recite što je po Vašem mišljenju najvažnije za uspjeh? Čega ljudi koji pokreću vlastiti posao moraju biti svjesni?
Na neuspjeh treba gledati kao na priliku za učenje i poboljšanje. Uvijek je dobro tražiti drugo mišljenje i uzeti ga u obzir. Emocije su izvanredna stvar, intuicija je zaista sjajna, ali u poslu treba biti objektivan. Dozvolite si neuspjeh, proživite ga i osjetite, a nakon toga objektivno odlučite kako ćete popraviti stvar.

Svatko tko razmišlja o pokretanju vlastitog posla mora u startu biti svjestan činjenice da će se morati znati prilagoditi, promijeniti, ponekad i ‘u korijenu’ te da će, koliko god to ponekad teško bilo, u samoprocjeni nužno morati biti objektivan kako bi uspio.

Kontakti su najveće bogatstvo koje možete steći, zato komunicirajte s ljudima koji se bave istim poslom kao i vi, ali i onima izvan branše jer iskustva i mišljenja ‘sa strane’ uvijek su korisna.

18 03/2016