HR | EN
Blog

Mateja Horvat provela više od 2 tjedna na stručnom osposobljavanju u Americi

Cilj je bio razmijeniti iskustva i znanja te posjetiti co-working prostore, poslovne centre, inkubatore, sveučilišta i institucije koje se bave poticanjem poduzetništva i jačanjem poduzetničke klime u Chicagu.

Mateja Horvat, stručna suradnica za EU projekte u Koprivničkom poduzetniku imala je priliku sudjelovati na stručnom osposobljavanju u Chicago. Program je bio zamišljen kao aktivno sudjelovanje na brojnim događanjima i sastancima s ljudima koji aktivno rade u području poduzetništva te jačanju startup zajednice. Između ostalog, cilj je bio promovirati lokalne poduzetnike kroz prezentiranje njihovih potreba s ciljem stvaranja mogućih inozemnih partnerstva i želja za probojem na američko tržište.

Prvih nekoliko dana Mateja je provela u co-workingu 1871. Osnovan je 2012. godine uz pomoć državnih financijskih sredstava s ciljem osiguravanja podrške startupovima koji su globalno orijentirani i brzo rastući. Danas je 1871 sjedište čak 500 startupova koji rade u zajedničkim prostorima i dijele svoja znanja, iskustva, probleme i brige s ostalim članovima. 1871 ne pruža samo prostor već i radionice, seminare i edukacije te mentorske usluge stručnjaka koji su većinom zaposleni u velikim poduzećima, a imaju iskustva i interese dijeliti svoja znanja. Osim startupova, programi su kreirani i za studente, pa tako se u 1871-u odvijaju i edukacije, radionice i seminari kreirani upravo za njih. Suradnja  je postignuta sa Northwestern sveučilištem, Sveučilištem u Chicagu, Loyola sveučilištem, Illionis tehnoloških insitututom, DeVry sveučilištem te DePaul sveučilištem, a omogućuje direktnu vezu studenata s programima u 1871, dok sveučilištima omogućuje prijenos poduzetničkih praktičnih znanja koja se nadopunjuju s teorijskim. Na taj način se postiže bolja motivacija i konkretna znanja o osnivanju poduzeća nakon završetka obrazovanja. Menadžerica Deena Siegel s kojom je Mateja surađivala kaže da je 1871 postao nezaobilazno mjesto za svako potencijalno startup poduzeće što ih izuzetno raduje i potiče da budu još bolji u svojem poslovanju.

Osim sastanaka i ramjene znanja, Mateja je sudjelovala na radionici „Accelerating Innovation Through Design Sprints“ koja je bila vezana uz što bolju provjeru poslovne ideje, smanjenje rizika iste te prilagođavanje proizvoda i usluga potrebama ciljne skupine.

Osim co-workinga 1871 Mateja je posjetila Sveučilište Illinois gdje je sudjelovala u trodnevnom programu financiranom od strane državne Illinois. Program je bio podijeljen u 4 dijela i kreiran na način da pruži informacije na konkretnim primjerima o tome kako započeti vlastiti posao, kako pronaći sredstva, kako sastaviti najbolji poslovni plan te kako provjeriti poslovnu ideju. Nakon toga, organizirana je bila interaktivna radionica vezana uz pronalaženje potencijalnih kupaca, definiranje proizvoda, ispitivanje konkurencije te definiranje najboljih alata za pronalazak financijskih sredstava i njihovo korištenje. Na kraju je slijedilo pružanje informacija o svim potrebnim pravnim pitanjima, dozvolama i troškovima vezanima uz pokretanje vlastitog posla. Osim Sveučilišta Illinois, Mateja je posjetila i Sveučilište Loyola kako bi saznala informacije o tome kako funkcionira studentski inkubator, koje su obaveze studenata te koje konkretne zadatke oni moraju obavljati u sklopu tog programa.

U Catapult inkubatoru Mateja je upoznala 16 startupova koji su tamo smješteni i koriste mentorske usluge. Sva poduzeća su IT orijentirana tako da se većinom radi o razvoju aplikacija, softwera, web stranica i sl. Razmijenila je iskustva s direktoricom Caitilin McAllister, a imala je priliku i prezentirati njihovim startup poduzećima koprivničke firme INDUCTU, Nanodiy, ASR Group te Hangar 18 koji se prema svojem profilu poslovanja uklapaju u Catapult.

Da je Chicago grad koji zaista potiče poduzetništvo dokazuje i veliki događaj CHICAGO IDEAS WEEK koji je najveći festival razmjene poduzetničkih ideja, motivacijskih govora poznatih i uspješnih poduzetnika i inspirativnih priča. U tjedan dana je sudjelovalo čak 30.000 ljudi, organizirano je 150 različitih događaja te 200 različitih gostiju predavača. Mateja je imala priliku slušati inspirativne priče poznatih gostiju, a neki od njih su direktor McDonald´s korporacije Don Thompson, Nick Kokonas, osnivač Alinea grupe, lanca poznatih i nagrađivanih restorana u Chicagu koji je osmislio booking platformu za restorane koja se koristi u čak 38 zemalja u svijetu, dobitnik Grammy-a Peter Himmelman koji je osnivač Big Muse-a, poznati glazbenik i producent itd.

Održan je sastanak i s Nicole Vasques, osnivačicom co-working prostora SHIFT u Chicagu, a održana je i radionica o razvoju digitalne marketinške strategije za brzo rastuća poduzeća koju je vodio Colin McGuire, marketinški stručnjak.

Mateja je u Chicagu imala priliku razmijeniti iskustva i s ostalim stručnjacima iz Bosne i Hercegovine, Slovenije te Hrvatske koji su u okviru Professional Fellowship programa imali priliku upoznati neke druge, slične organizacije koje se bave poduzetništvom u Chicagu. Među njima je i direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Gočić koja još uvijek usavršava znanja na Sveučilištu u Chicagu u Centru za poduzetništvo i inovacije Polsky.

Na nekim događajima su i zajedno sudjelovali. Jedan od tih je susret s Charles Adlerom, osnivačem Kickstartera, platforme za pružanje financijske podrške inovativnim, kreativnim projektima koji mogu postati potencijalni poslovni pothvat. Od 2009. godine 12 milijuna ljudi je podržalo različite projekte, 2.7 bilijuna dolara je prikupljeno i preko 114.000 različitih projekata je financijski podržano i realizirano.

Održan je i sastanak sa zajednicom Hrvata u Chicagu, kao i u organizaciji Hrvatska žena gdje je cilj bio upoznati hrvatsku dijasporu s trenutnim stanjem lokalnih poduzetnika, prezentirati im njihove proizvode i usluge, zatražiti savjete i prijedloge za nove mreže i poznanstva koja bi pomogla lokalnim poduzetnicima da prošire svoja poslovanja na američko tržište itd.

Mogućnosti koje imaju lokalni poduzetnici su predstavljeni i generalnoj konzulici Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama u Chicagu, Sanji Laković, a tema sastanka je bila mogućnosti za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, posebice u području internacionalizacije poslovanja.

Mateja je u Chicagu bila smještena kod obiteljskih prijatelja, koji su prije više od 20 godina iz Koprivnice odselili u Chicago, inače i sami uspješni poduzetnici od kojih je konkretno i naučila kako je to biti poduzetnik i voditi posao u Chicagu. Osim radnog dijela, bilo je vremena i za uživanje, stoga je sa svojim obiteljskim prijateljima proslavila i 28. rođendan, prisustvovala posljednjoj debati Hillary Clinton/Donald Trump, bila na Chicago Bullsima, navijala za Chicago Cubse, popela se na 102. kat Willis Towera, doživjela pravi Halloween party itd, itd.

Bilo je to putovanje za pamćenje.

Mateja se nada da će sva svoja prikupljenja znanja i iskustva primjeniti u poduzetničkom inkubatoru u Koprivnici i pridonijeti još snažnijem jačanju poduzetničkog razvoja Grada Koprivnice.

09 11/2016
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice