HR | EN
Blog

Kako Europa financira inovativnu suradnju dvaju naizgled nespojiva sektora (umjetničkog i IT)?

Projekt RegionArts namjerava poboljšati konkurentnost MSP-a kroz koordinaciju inovativnih, društvenih i inventivnih sklonosti u proizvodnim procesima, tj. poboljšati ekonomsku važnost kreativnih procesa kao poticaja za napredak, posebno kada ti procesi stvaraju uzajamni zamah s tehnologijama.

Razmišljajući o tome, SERN je omogućio petu razmjenu iskustava (EoE) u Bruxellesu od 05. do 07. studenog 2019. pod nazivom ‘Pregled postojećih programa potpore i prakse u partnerskim regijama’. Prepoznao je relevantne susrete koji su se prije odvijali na regionalnoj razini i koji razvijaju hibride između područja ART-a i IKT-a te se baziraju na produktivnim udruženjima stručnjaka i tehnologa. Radionice / studijske posjete najvećim su dijelom bile posvećene udrugama kao što su ERRIN i Flanders DC, koje pomažu i povezuju različite aktere kreativne industrije.

Unapređenje konkurentnosti i inovacija MSP-a prioritet je programa podrške javnim poduzećima. U tom cilju, tijela javne vlasti provode različite mjere (voucheri, mentorstvo, nagrade). Unatoč tomu, daljnje razvijanje hibrida među ta dva područja i posebno poboljšanje njihovih spojeva nije jasno niti jednostavno. Stoga je glavna svrha ovog međuregionalnog sastanka bila ispitivanje postojećih programa potpore / inicijative za ARTS i ICT. SERN je, zajedno sa partnerstvom RegionArts, odabrao najpogodnije, među njima Biro Europskog udruženja za dizajn (BEDA), STARTS ekosustav, Creative Europe MEDIA Desk Flanders, Regionalna inicijativa za kulturu i kreativnost (RICC), Umjetnički partner, Screen.brussels Klaster i jamstva za kulturni i kreativni sektor (CCS GF) iz Europskog investicijskog fonda.

Drugi dan EoE počeo je u ERRIN-u, gdje je Agnieszka Wieczorek predstavila ERRIN-ovu misiju, a Anna Spechtenhauser (regija Stuttgart) predstavila je radnu skupinu Dizajn i kreativnost. Cilj ove radne skupine je podići svijest o potencijalu dizajna u europskim i regionalnim politikama, razviti veze s drugim postojećim mrežama vezanim za dizajn i olakšati razvoj projekata unutar ovih područja. Odatle su se partneri preselili u Leuven, kako bi se sastali sa Pascalom Coolsom (generalnim direktorom) i Carlom Vuijlstekeom (starijim voditeljom projekta znanja i savjeta) iz FLANDERS DC.

Flanderski distrikt kreativnosti jedina je kontaktna točka poduzetnika u kreativnim industrijama u Flandriji, koja aktivno informira, podučava, promovira i nadahnjuje kreativne poduzetnike koji žele graditi ili širiti svoj posao. Posljednji dan posjeta dogodio se u uredu stalnog predstavništva Regione Molise u Bruxellesu. Kuća u neogotičkom stilu otvorila je svoja vrata za smještaj partnerstva RegionArtsa i predstavnika Europske komisije. EK koju su zastupale gospođa Barbara Stacher (DG EAC), gđa Ingrid Rones i g. Ivan Brincat (DG Connect, Programi za podršku audiovizualnoj industriji i medijima, Creative Europe MEDIA) u otvorenom dijalogu otkrili su Plan rada EU za kulturu 2019- 22, različite mogućnosti financiranja CCS-a, novi program financiranja (od 2021. nadalje).

Ovaj dan je u cjelini, osim predstavljanja nekoliko uspješnih slučajeva već provedenih u Europi, pružio vrijedne spoznaje i informacije za partnerske regije koje imaju za cilj poboljšati suradnju između različitih odjela za opće poslove Europske komisije.

Projekt RegionArts (Enhancing SME growth by intergration of Artists in ICT projects) je financiran preko INTERREG EUROPE programa. U projektu sudjeluje 8 partnera iz 7 zemalja, a vrijednost projekta je 1.635,670,00 €. 

13 12/2019
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice