HR | EN
Događanja

Hrvatska je dobila svog predstavnika na natjecanju “Ideje iz Europe”

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) održano je Nacionalno natjecanje “Ideje iz Europe” koje je za cilj imalo pronaći poduzetničku ideju koja rješava globalne izazove.

Glavni kriterij natjecanja je bio prevladavanje globalnih izazova koristeći rješenja koja imaju društveni i/ili ekonomski utjecaj te je nakon glasovanja žirija i publike, objavljen pobjednik Nacionalnog natjecanja – tvrtka Balmaris d.o.o. koja je za natjecanje prijavila ideju inovativne, eco-friendly tehnologije za obradu balastnih voda na brodovima i drugih tekućina.

Predstavnica Koprivničkog poduzetnika, Mateja Horvat, stručna suradnica za EU programe sudjelovala je kao član žirija. Ostali članovi žirija su Mario Antolić (Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta), Ana Odvitović (Inovativni Zadar d.o.o.), Dunja Petercol (HAMAG-BICRO),  Marijana Puljas (DURA) i Tihomira Klobučar (BIOS).

Žiri je ranije od 46 pristiglih prijava odabrano 15 prijava koje su ušle u finale, a samom finalu odazvalo se 11 prijavljenih poduzetnika koji su prezentirali svoje ideje. Pobjednica Nacionalnog natjecanja sudjelovat će na polufinalnom natjecanju s ostalim nacionalnim pobjednicima iz drugih europskih država, a natjecanje će se održati u studenom 2017. godine, u Tallinnu (Estonija). Finalno natjecanje održat će se u ožujku 2018. godine u Den Haagu (Nizozemska), a finalisti će prezentirati svoje ideje predstavnicima gospodarstva, investitora i institucija iz cijele Europe.

U uži krug natjecanja, u 11 najboljih izabran je i projekt iz Koprivnice s projektom idejom WASTE IS THE BEST na čelu sa Sonjom Hlebar. Projekt uključuje izradu internet aplikacije za edukaciju djece predškolske i školske dobi o kružnom toku otpada, pravilnom razvrstavanju, recikliranju, važnosti zaštite okoliša i individualnoj odgovornosti svakog pojedinca koji svakodnevno “proizvodi” otpad. Kroz moderne i zabavne zadatke, djeca će se, kao heroji koji spašavaju Planet od čudovišta od otpada, upoznati sa svim procesima na području gospodarenja otpadom. Projekt doprinosi rješavanju izazova zagađenja otpadom kroz podizanje svijesti o individualnoj odgovornosti svakog pojedinca te kroz edukaciju i stvaranje zdravih navika i odgovornih budućih generacija. Projekt će biti, uz ostalih 10 biti predstavljen na platformi izrađenoj od strane MINGOa.

Natjecanje je održano 16. listopada u hotelu Sheraton u Zagrebu.

Čestitamo svim sudionicima i pobjednici Nacionalnog natjecanja!

19 10/2017
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice