HR | EN
Poduzetništvo

Kroz projekt „VET Schools Partnership Network“ učenici iz Njemačke dobili priliku upoznati inkubirane poduzetnike.

Poduzetnički inkubator je 29. siječnja 2019. u 9 sati ugostio učenike i nastavnike iz njemačkog grada Bad Mergentheim (pokrajna Baden Wurttemberg). Posjeta je organizirana u sklopu projekta „VET Schools Partnership Network“ koji zajednički provode Europska zaklada za obrazovanje (European Foundation for Education – EFE), kao voditelj projekta te organizacije Kolping Bildung iz Njemačke i Znanje na djelu iz Hrvatske, zajedno sa trima školama iz Hrvatske. Jedna od njih je i Srednja škola Koprivnica u kojoj su oko ovog projekta angažirani profesori Mario Latin i Tamara Martić.

Osim upoznavanja lokalne kulture i znamenitosti te boravka na nastavi, učenici iz Njemačke izrađuju seminarski rad na temu „Obrazovni sustav i tržište rada“ gdje će usporediti dva obrazovna sustava te mogućnosti ulaska učenika na tržište rada u Njemačkoj i Hrvatskoj. Svrha projekta je promocija strukovnog obrazovanja te što je moguće bolje pripremanje hrvatskih učenika strukovnih škola za tržište rada prema primjerima dobre prakse iz Njemačke.

U sklopu boravka u Koprivnici, 10 učenika i dvoje nastavnika su posjetili Poduzetnički inkubator gdje su im svoj rad predstavili poduzetnici iz Marisha studio, Codebox i Light Bulb Creativity. S obzirom da je Inkubator mjesto na kojem svoje poslovanje razvijaju poduzetnici koji se bave različitim djelatnosti učenici su iskoristili tu priliku kako bi upoznali njihov rad i vidjeli kako se poduzeća razvijaju u inkubatorima, kako međusobno surađuju, koje su prednosti djelovanja u Inkubatoru. Poduzetnici koji su se predstavili gostima iz Njemačke dolaze iz IT i kreativnih industrija, a to su područja za koje mladi pokazuju najveći interes, stoga su učenici imali mnogo pitanja vezanih uz poslovanje, otvaranje poduzeća, pitanja vezana uz uspjeh na tržištu i konkurenciju. Poduzetnički inkubator rado surađuje sa srednjim školama i Sveučilištem s ciljem promocije i jačanja poduzetništva u Koprivnici, stoga će i dalje raditi na povezivanju poduzetnika i obrazovnih institucija.

29 01/2019
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice