HR | EN
Blog

Život u Inkubatoru: Centar Zagrljaj

Život u Inkubatoru naša je nova rubrika u kojoj vam donosimo zanimljivosti vezane uz naše poduzetnike. Prve su s nama pričale Ivana Vladušić i Ana-Marija Nikolić, osnivačice Centra zagrljaj.

Enter Koprivnica: Kako je započela Vaša priča?

Centar zagrljaj:
Naša priča započela je davno, još za vrijeme studiranja, kad je svaka od nas osjetila u sebi želju za promjenom, izazovima i mjestom na kojem će se slobodno moći stvarati i živjeti svoje ideje te uz pomoć njih služiti zajednici, prvenstveno djeci i roditeljima. Svemir je učinio sljedeći korak – spojio nas i dao malo mudrosti da prepoznamo istu energiju koja nas pokreće i osjetimo taj „klik“ koji se dogodio između nas. Naše obitelji i prijatelji bili su tu da nas poguraju kad za to bude potrebe i kad nam misli zalutaju u krivom smjeru. I eto nas – na čarobnom početku jedne divne priče za koju želimo da potraje još dugo, dugo. 

Enter Koprivnica: Kakve vrste aktivnosti i radionica provodite i kome su namijenjene?

Centar zagrljaj:
Naglasak u našem radu je na socio-emocionalnom razvoju. Želja nam je osvijestiti djecu i roditelje o važnosti brige o sebi, svojim osjećajima, načinima ponašanja i prikladnom  izražavanju te kontroliranju emocija. Radionice koje provodimo najviše su namijenjene djeci od 4-12 godina. Rad nam se bazira na stečenim znanjima iz terapije igrom i transakcijske analize. U Zagrljaju provodimo individualni rad, kao i rad u malim grupama. On nam omogućuje da se kvalitetno posvetimo svakom djetetu i roditelju te da  prilagodimo aktivnosti potrebama i interesima svakog korisnika. 
Isto tako, osim individualnog i grupnog rada s djecom nudimo radionice za odrasle, savjetodavne razgovore za roditelje te predavanja i radionice za roditelje i stručnjake u području odgoja i obrazovanja. 

Enter Koprivnica: Možete li nam neke izdvojiti?

Centar zagrljaj:
Imamo osmišljenih nekoliko programa od kojih nam je trenutno najaktualniji Otresi stres. Kao što sam naziv govori to je program, za djecu i odrasle, u kojem kroz primjerene i zabavne aktivnosti polaznici programa izgrađuju i jačaju psihološku otpornost -  različitim tehnikama se suočavaju i otpuštaju nakupljeni stres. Glavnu ulogu u programu ima lutka Stresožder koji je rezultat suradnje s koprivničkim Plish studiom. To je vrckavi zeleni stvor koji se voli hraniti našim stresom i brigama. Jako smo zadovoljne reakcijama djece (ali odraslih) na njegovu pojavu. Čini se da zaista svatko od nas ima potrebu za jednim Stresožderom. Teško je zapravo izdvojiti programe, svaki je po nečemu poseban. S druge strane, individualni rad u kojem imamo priliku dublje ući u izazove s kojima se djeca i roditelji nose imaju sasvim neku posebnu čar. Omogućuju nam da nakratko postanemo na neki način dio obitelji. A imati puno obitelji je baš super. No najbolje da se uputite na zagrljaj.hr i u dijelu s programima istražite sve što nudimo.

Enter Koprivnica: Odakle crpite inspiraciju za vaše radionice?

Centar zagrljaj:
Inspiracija nam najčešće dolazi spontano. Postoje neke ideje koje su tek u začecima, a onda se one nekako, naizgled slučajno, u nekom trenutku iskristaliziraju. Obje najbolje reagiramo u stresnim situacijama pa možemo reći da je većina dobrih ideja nastala u nekim nama kriznim situacijama, ili pak u trenucima kad (po ne znamo ni same koji put) razgovaramo o nekom djetetu ili roditelju i njihovim potrebama. „E, znaš kaj bi bilo dobro“ ili „E, mogle bismo im osmisliti…“ su dvije rečenice kojima najčešće započinje put prema dobrim idejama.

Enter Koprivnica: Koji su Vaši planovi za budućnost Centra zagrljaj?

Centar zagrljaj:
Trenutno smo fokusirane na završavanje (oh, da, i upisivanje dodatnih) edukacija potrebnih za individualni terapeutski rad koji nam je glavni cilj. Paralelno planiramo radionice i predavanja za male i velike koje želimo ostvariti u sljedećoj pedagoškoj godini te radimo na svojoj prvoj terapeutskoj slikovnici za koju se nadamo da će uskoro pronaći put do onih kojima je najviše potrebna, baš kao što to želimo i svakom našem (grupnom ili individualnom) programu.

Raspored Ljeta u Zagrljaju:

22 07/2020
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice