HR | EN
Inovacije

Koprivnički tim Infinite Loop predstavio najbolje rješenje za pametno upravljanje energijom na ENERGY CODEFESTU

Nakon puna 24 sata maratonskog programiranja i neprospavane noći natjecatelji su trebali predstaviti svoja inovativna energetska rješenja što je bila tema koprivničkog hackathon natjecanja – ENERGY CODEFESTA powered by RWE.

Ukupno sedam prijavljenih timova, mladih inovatora, programera, studenata i srednjoškolaca imalo je zadatak osmisliti i razviti nova rješenja u području energetike – kreirati alat za izračun uštede krajnjem kupcu na način da izrade kalkulator uštede i izvještaj o uštedi koji bi se ispisao i ostavljao kupcu prilikom energetskog savjetovanja u njihovom domu.

Najbolje rješenje predstavili su članovi TIMA Infinite Loop – Goran Futač, Nino Sikavica, Luka Blažek, Vedran Harmadi te im je nagradu od 4.000 kn uručio Karl Kraus, predsjednik uprave RWE Hrvatska koji je bio vrlo zadovoljan predstavljenim rješenjima timova.

"RWE je glavni pokrovitelj koprivničkog hackathona ENERGY CODEFEST budući da kao odnedavni strateški partner Gradu Koprivnici i Komunalcu u plinskom poslovanju pokazujemo interes za suradnju s koprivničkim poduzetnicima koji imaju mogućnost biti povezani s energetskim sektorom, novim tehnologijama i inovacijama. U potrazi smo za inovativnim idejama i nudimo mogućnost nadogradnje rješenja koja smo danas vidjeli uz potpisivanje ugovora s RWE. Ugodno sam iznenađen Koprivnicom i Koprivničkim poduzetnikom koji je okupio toliko mladih i kreativnih ljudi koji su bili spremni programirati 24 sata. Čestitke svim sudionicima natjecanja!", izjavio je Karl Kraus.

"Programirati puna 24 sata bez spavanja je bilo prilično zahtjevno, najviše zbog umora koji nas je počeo hvatati oko 3 u noći, a zbog kojeg je došlo do velikog pada koncentracije koji je bio okidač nervoze i laganih trzavica u timu (koje smo, naravno, u minuti rješavali kao pravi tim). Sva sreća što smo u jednom momentu dobili energetsko piće, inače bi bilo još teže. Što se tiče samog zadatka, od trena kad nam je bio predstavljen znali smo da će biti puno posla jer je trebalo pokriti različite bitne funkcionalnosti od kojih ni jedna nije bila trivijalna za implementaciju. Za sam razvoj ideje, što ćemo i kako, nam je trebalo više od 2 sata. Nismo stigli pokriti sve detalje, ali do kraja natjecanja smo uspjeli završiti manje-više sve bitne slučajeve. Prostora za poboljšanja ima dosta, 24 sata je premalo za razvoj kompletnog rješenja koje bi bilo spremno za uporabu na terenu. Osim “radnog” dijela svidjelo nam se uvodno predavanje gosta Maria Brkića. Bilo je vrlo zanimljivo čuti njegova iskustva i savjete kako bolje održati pitch potencijalnim kupcima. Pohvalili bismo i tim Koprivničkog poduzetnika na odličnoj organizaciji cijelog događaja.", podijelio je s nama Goran Futač, voditelj pobjedničkog tima.

Naglasak zadatka je bio da je softversko rješenje uštede energije jednostavno za korištenje, da se ubrza proces prikupljanja podataka prilikom energetskog savjetovanja te da se koriste efikasne i ekološki prihvatljive led žarulje.

"Super je bilo u Koprivnici ova dva dana, jako sam oduševljen kako su timovi uspjeli stvoriti inovacije i pokazati neočekivano puno talenta", rekao je Mario Brkić iz Beča, jedan od mentora na ENERGY CODEFESTU.

TIM Zero molecule – David Ante Macan i Boris Tomaš iz Varaždina su osvojili drugo mjesto te su za svoje rješenje dobili nagradu od 2.000kn pod pokroviteljstvom Inducte++.

Treće mjesto i informatičku opremu sponzora Arka osvojio je TIM Codebox – Filip Stojić i Martin Kolarić koji su također osmislili inovativno rješenje za pametno upravljanje energijom.

Najmlađi natjecatelji ENERGY CODEFESTA, TIM NullTeam – Leonardo Gazdek, Lovro Grgić i Matija Kolarić osvojili su nagradu publike, ENERGY CODEFEST trofeje te im je sudjelovanje na ENERGY CODEFESTU pružilo određeno iskustvo i poticaj za dalje.

Osim novčanih nagrada, poklon paketa i nagrade publike, posebna nagrada je mogućnost potpisivanja ugovora s RWE Hrvatska što je sigurno bio dobar motiv. Ovih dana očekuje se poziv iz RWE-a, timu ili timovima za koje se ocjeni da su pokazali rješenje i znanje, na pregovore vezano za sklapanje ugovora.

TIMOVI koji su također sudjelovali su TIM Beta Bots – Kristijan Marić, Goran Kovačić, Hrvoje Orejaš, Zvonimir Štimac, TIM Inovation Ideas – Mateo Polančec, Jakov Ivančan, Luka Šikić te TIM Pixiu – Dominik Kadežabek, Igor Obradović, Tomislav Jendrić i Filip Mramor.

"Ovo je dobar input za razvoj grada, a posebno za razvoj startupa i tehnologija, te sam sretna što ove godine imamo prijavljen jedan tim više iz Koprivnice", naglasila je direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić.

Koprivničkom poduzetniku, kao inicijatoru ovog natjecanja, ovo je drugo natjecanje tog tipa i to u suradnji s RWE Hrvatska, drugim najvećim opskrbljivačem električnom energijom u Hrvatskoj.

22 05/2017
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice