HR | EN
Inovacije

„Pametan“ život uz Internet of Things

Pametan hladnjak koji sam predlaže ručak, vilica koja mjeri kalorije, sat koji upozorava kada se treba početi kretati, grijanje koje se upali prije vašeg dolaska kući samo su djelići slagalice vezan uz pojmove IoT i Big data.

IoT i Big Data su jedne od najpopularnijih kratica u posljednje vrijeme, ali što zapravo znače? Kroz radionice „Internet Of Things: Embedded Software Development“ naučiti ćete zašto su podaci bitni i uvidjeti da su oni svuda oko nas. Naučiti ćete programirati i izraditi vlastiti projekt. Ovakav tip radionica vezan uz IoT u Hrvatskoj ne postoji, postoje samo stručni certifkati za profesionalce koji koštaju preko 10 000 kn. Ovom edukacijom polaznicima su osim edukacija uživo osigurani materijali za učenje i komunikaciju s predavačem putem moodla. Moodle će biti omogućen na forumu u kojem će polaznici u bilo kojem trenutku moći komunicirati s predavačem ili međusobno. Na taj način polaznicima se omogućava lakše praćenje nastave te im se olakšava i ubrzava komunikacija s predavačem.

Uvodna radionica, besplatna za sve zainteresirane, održati će se 15.2.2019. (petak) u 18 sati, u Poduzetničkom inkubatoru, na adresi Dravska 17, Koprivnica.

Radionice će se temeljiti na programskom jeziku C++ i ESP32 mikro-kontroleru. Zašto baš C++ i ESP32? Zato što je C++ programski jezik opće namjene, savladavanje C++ jezika pojednostavljuje prelazak na bilo koji drugi programski jezik. C++ omogućuje čitanje same memorije što u programiranju ESP32 mikrokontolera ima veliki značaj, jer na taj način vrlo jednostavno možemo čitati podatke s bilo kojeg senzora odnosno slati instrukcije senzoru. Kombinacija C++ i ESP32 mikro-kontrolera omogućava kreiranje zanimljivih projekta od jednostavnih do vrlo složenih. ESP32 je mikrokontroler koji već na sebi ima ugrađeno povezivanje putem Bluetootha i WiFi te je na taj način moguća izrada projekata bez i jednog spojenog senzora, a osim toga omogućuje spajanje više senzora odjednom te njihovo upravljanje.

Upisivanjem radionica svaki polaznik će dobiti svoj „Starter Kit“ (sadrži razne senzore, a neki od njih su NFC čitač, led diode, temperaturni senzor…) koji će koristiti prilikom sudjelovanja na radionicama. Prilikom završetka radionica „Starter Kit“ ostaje kod polaznika. Kako bi radionice bile još zanimljivije, svaki će polaznik nakon odslušanog modula dobiti mini projekt koji će trebati napraviti, a nakon cjelokupnog tečaja polaznici će izraditi jedan složeniji projekt.

08 02/2019
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice