HR | EN
Inovacije

Tim iz koprivničkog Inkubatora pobijedio na trećem CODEFEST-u

Machine learning, telekomunikacijski izazovi, inovativna tehnološka rješenja i žestoka konkurencija obilježili su CODEFEST 2019.

Koprivnički poduzetnik po treći je puta bio organizator natjecanja “CODEFEST” (natjecanja programera). Ovo 24 -satno natjecanje održalo se 24.5.2019. i 25.5.2019. u Domu mladih. Kao i svake godine timovi su se suočili s rješavanjem problema programirajući i na taj način se borili za osvajanje vrijednih nagrada. Unaprijed objavljen zadatak bio je novitet ovogodišnjeg natjecanja. Kreiran u suradnji s A1 i oblikovan uz pomoć ostalih mentora, bio je orijentiran na rješavanje telekomunikacijskog problema inovativnim tehnološkim rješenjem s područja machine learninga. Šest prijavljenih timova imali su na raspolaganju 24 sata za oblikovanje ideja, dobru zabavu, networking i osvajanje odličnih nagrada.

Svojim inovativnim rješenjem i odličnom prezentacijom tim “Codebox i plaćenici” (Filip Stojić, Martin Kolarić, Antonio Novak) oduševio je žiri sastavljen od mentora i sponzora te su za svoja rješenja nagrađeni prvom nagradom u vrijednosti od 10.000 kn. “Dojmovi su više nego pozitivni, prijavili smo se isključivo radi znatiželje i učenja jer se u svojem radu nismo susretali s machine learningom. Zadatak je bio dosta zahtjevan pogotovo zato što nije bilo puno vremena i grafičkih inputa. Tijekom natjecanja imali smo puno ups & downs trenutaka – od toga da nam je sve išlo glatko  te smo mislili da ćemo sve brzo i lako riješiti, do toga da smo zapeli na jednom mjestu satima i mislili da je vrijeme za pakiranje opreme i odlazak kući. Na kraju sve ipak završilo na najbolji mogući način. U 24 sata uspjeli smo puno toga isprogramirati te naučiti, zabaviti se i na kraju svega pobijediti, na što smo iznimno ponosni” – izjavio je član pobjedničkog tima Martin Kolarić.

Drugoplasirani tim “Green light” (Emanuel Guberović, Luka Matošević) nagrađen je nagradom sponzora IN2 grupe u vrijednosti 4.000 kn, dok je Hangar 18, vrijednom informatičkom opremom sponzorirao treće plasirani tim “7.92” (Enzo Vituri, Matija Žinić, Danijel Turić, Rene Maruševec) koji je nagrađen i posjetom u Infinum. Timovi su većinom bili sastavljeni od bivših i sadašnjih studenta FOI-a i FER-a kojima je ovakav tip natjecanja izvrstan za razmjenu znanja, networking i učenje novih stvari.

„Iznimno mi je zadovoljstvo bilo sudjelovati na ovogodišnjem Codefest-u. Obzirom na kompleksnost zadatka i kratko vrijeme, nismo znali što možemo očekivati, tako da nas je ugodno iznenadila kvaliteta i borbeni karakter svih uključenih timova. U tih 24 sata prošli smo s njima sve faze, od euforije jer su bili uvjereni da će biti brzo gotovi, do „down“ momenata kad stvari nisu išle kako su zamislili. Sve u svemu, osobno mi je ovo bilo divno iskustvo i prilika da upoznam stvarno izvrsne programere i buduće stručnjake za strojno učenje” – prenijela je svoje dojmove mentorica Izeta Samardžić ispred A1.

CODEFEST_2019 je održan pod pokroviteljstvom brojnih spoznora (A1, IN2 grupa, Hangar 18, Infinum, Grad Koprivnica, Komunalac, Pan, Prima namještaj, medijski sponzor: ePodravina), a timovi su tijekom cijelog natjecanja imali podršku stručnih mentora (A1, IN2 grupa, Avoco, Void Main, Inducta).

“Naša želja je ovakvim natjecanjem motivirati mlade Koprivničance da se odluče na karijeru u IT sektoru te im približiti potrebe tržišta i ukazati im na ono što se danas traži na tržištu rada. IT i programiranje nisu samo pisanje kodova, već se traži timski rad i kreativan pristup rješavanju problema. Inovativne ideje koje proizlaze iz ovakvog tipa natjecanja pomažu natjcateljima da se istaknu na tržištu rada, a potencijalnim poslodavcima ukazuju na kadrove u koje valja uložiti. Na kraju svega, ponosni smo što možemo reći da su i CODEFEST natjecanja pridonijela isticanju Koprivnice na IT sceni Hrvatske” – poručila je Marina Mak ispred organizatora natjecanja, Koprivničkog poduzetnika.

31 05/2019
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice