HR | EN
Programi

Koprivničkom poduzetniku odobren ECOS4IN projekt kojem je cilj poticanje inovacija kroz korištenje suvremenih tehnologija

Industrijska revolucija je neizbježna i utjecat će na sve industrijske sektore. Njezin utjecaj na industriju 4.0 ovisi o spremnosti regije da odgovori, prihvati i usvoji promjene. ECOS4IN projekt podržava suradnju usmjerenu na uvođenje inovacija u poduzeća i institucije na području srednje Europe.

Implementacija internacionalnog projekta ECOS4IN (punog naziva Cross-border Ecosystem for Industry 4.0) započela je u travnju 2019. i završiti će u ožujku 2022. U projektu sudjeluje 7 partnera iz 6 različitih zemalja. Koprivnički poduzetnik kao partner u projektu surađivati će s ostalim partnerima te usvojiti primjere dobre prakse s ciljem pripreme, osnaživanja i uvrštavanja novih tehnologija u svakodnevno poslovanje poduzetnika koji djeluju na ovom području.

Projekt će započeti detaljnom analizom trenutne situacije industrije 4.0 implementirajući i kreirajući alat „ECOS4IN baza znanja“. Navedeni alat će koristiti informativni centri od kojih će jedan biti centraliziran u Koprivnici u Koprivničkom poduzetniku. Osim navedenog, raditi će se na pilot projektima gdje će se na konkretnim primjerima prenositi znanja poduzetnicima s područja novih tehnologija.

Informacije dobivene analizom koristiti će se u procesu opisivanja modela ekosistema prema regionalnim uvjetima i kontekstu. Zadnja faza projekta predstavlja izradu akcijskih planova u svim partnerskim regijama. Akcijski planovi imaju za cilj osigurati održivost projekta i uvrštavanje inovativnih tehnologija i procesa u svakodnevno poslovanje. Koprivnički poduzetnik imati će priliku prezentirati materijale i rezultate projekta Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU s ciljem utjecaja na poboljšanje strategija posebice na strategiju pametne specijalizacije koja svoje uporište pronalazi u investicijama temeljenim na znanju i inovativnosti.

Početna konferencija projekta održana je od 27. do 29. svibnja u Ústí nad Labem, u Češkoj, a organizirana je od strane nositelja projekta. Kao dodatak  prvom sastanku partnera, početna konferencija pružila je mogućnost za postavljanje trogodišnjeg rasporeda projekta, zakazivanje prvih projektnih aktivnosti i raspoređivanje zadataka između partnera.

Podaci o projektu ECOS4IN:

  • Ukupni trošak projekta: € 1.4 milijuna
  • Dio financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj: € 1.2 milijuna
  • Trajanje projekta: 01.04.2019. – 31.03.2022.

Partneri:

  • Usti Regija- Nositelj projekta – Republika Češka
  • Cà Foscari Sveučilište u Veneciji – Italija
  • Pannon Novum Agencija za inovacije – Mađarska
  • Business Upper Austria – Austria
  • Koprivnički poduzetnik d.o.o. – Hrvatska
  • ZAKLADA GIACOMO BRODOLINI — Italija
  • Małopolska regionalna razvojna agencija – Poljska

ECOS4IN projekt je financiran iz programa Interreg CENTRAL EUROPE, a sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna eura (85% sufinancira EU).

21 08/2019
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice