HR | EN
Edukacije

Održane radionice STEM Kitteens - Girl power in IT

Ove subote 19. siječnja održane su edukacije iz STEM područja za djevojke od 13-19 godina. Koprivnički poduzetnik je u suradnji s Osijek Software Cityjem i Pučkim otvorenim učilištem Koprivnica organizirao na području Koprivnice projekt STEM Kitteens. Projekt je namijenjen djevojkama 14-19 godina kako bi se zainteresirale za područja znanosti, inžinjerstva, matematike i informatike. Zamišljen je kao jednodnevni projekt koji bi sudionicama kroz zabavne i edukativne radionice pokazao kako IT nije samo šturo programiranje. Besplatne edukacije održale su se 19.1.2019. od 8:30 do 16:00 sati u Pučkom otvorenom učilištu na Trgu bana J. Jelačića 6, Koprivnica.

Program radionica sastojao se od 3 različite edukacije: MAXI FUN WITH micro:bit (isprobane 4 verzije primjene micro:bit-a kao kalkulator, igrica, gitara i GPS), Hello Girl! (kako izraditi web stranice te kako ih uljepšati u skladu sa dizajnerskim okom), 3D modeliranje (kako napraviti brzu i jednostavnu izmjenu i zamjenu postojećih dijelova te se osmisliti 3D model).

Edukatori (Tomislav Pandurić, Ivona Palko i Endrina Eskić) dali su sve od sebe kako bi na zabavan način polaznicama predstavili STEM područje i IT tehnologije. Valentina Kojić, voditeljica projekta STEM Kitteens istaknula je da  su 3D tehnologije i micro.bitovi osigurani u suradnji s njihovim partnerom, Britanskom ambasadom koja ih djevojčicama poklanja kako bi mogle i nakon ove radionice raditi s njima. Svaka radionica je drugačija osim micro.bitova – oni ne izlaze iz mode, na njih se samo nadograđuju nove tehnologije. Oni su kao stalna postava, a sve ostale radionice mijenjaju se ovisno o gradu i zainteresiranosti djevojaka.

Tomislav Pandurić, jedan od edukatora i nastavnik informatike istaknuo je da polaznice ne moraju biti vrsne informatičarke ili matematičarke već da je potrebna samo dobra volja. Na ovim radionicama cilj je pokazati da se uz malo upornosti svatko može baviti 3D modeliranjem te je napomenuo da je upravo područje 3D modeliranja sve popularnije i da se sve više stvari printa.

Direktorica Martina Golčić naglasila je važnost takvih edukacija i radionica. #S obzirom na to da to je na neki način muški svijet i tu je više muškaraca, ova inicijativa vodi tome da se i djevojke uvedu u taj svijet. U IT-u postoji puno žena, imamo ih puno i u Koprivnici. Želja nam je da u idućih godina stvorimo jednu zajednicu u kojoj će se  djevojčice i djevojke svih dobnih skupina naći, družiti, razmjenjivati znanja i poticati jedne druge" – zaključila je.

22 01/2019
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice