HR | EN
Novosti

OTRESI STRES kroz pokretne igre, mindfullness i terapeutske aktivnosti

Iz Zagrljaja - centra za socio-emocionalni razvoj djece i obitelji smo primili vesele vijesti. Organiziraju set od 4 radionice na kojima djeci pomažu otresti višak negativne energije i pomažu im da se upoznaju s različitim strategijama nošenja sa stresom koji im mogu svakodnevno koristiti.

Radionice su namijenjene djeci od 6 do 12 godina, a za njihove roditelje stručnjakinje iz Zagrljaja su pripremile poseban popust u povodu rođendana našega Grada u visini od 50,00 kn. Tako radionice umjesto redovnih 250,00 kuna sada koštaju 200,00 kuna. Da mi ostvarili popust, PRIJAVITI SE možete do kraja ovoga tjedna.

Ivana i Ana-Marija iz Zagrljaja, s kojima smo vas već upoznali u sklopu naše rubrike Život u inkubatoru, su stručnjakinje koje dugi niz godina pomažu djeci da ojačaju svoje socio-emocionalne vještine: da prepoznaju svoje emocije i nauče ih kontrolirati kako bi nesmetano razvijali sve svoje potencijale. Redovite i brojne edukacije dale su nam alate za uranjanje u dječji svijet i omogućile nam da možemo prepoznati i jačati unutarnje snage svakog pojedinog djeteta.

Radionice su ograničene na samo šestero djece jer im to pomaže da se svakom djetetu posvete pojedinačno i kako bi djeci pružile osjećaj opuštenosti i sigurnosti. Na radionicama sudjeluje i Stresožder - simpatični vrckavi stvor koji voli grickati - dječji stres. Glavni je lik Zagrljaja, omiljen svakom djetetu i odraslima koji se nađu u njegovom društvo, a pomaže svakome da lakše izrazi sve ono što ih preplavljuje.

Prva radionica obuhvaća aktivnosti iz terapije igrom (aktivnosti pijeskom i minijaturnim figurama, elementi theraplaya). Aktivnosti pijeskom pomažu djeci otpustiti stres, bespomoćnost, strahove, agresiju, zbunjenost i nesigurnost. Uz pomoć minijaturnih figura dijete ima priliku prorađivati stvari iz stvarnog života koje ga tište te se suočava sa svojim osjećajima na način da ih uspijeva regulirati ili tako prorađene otpustiti.

Druga radionica rezervirana je za mindfullness aktivnosti i jogu za djecu (tehnika usredotočene svjesnosti: vježbe disanja, vođena vizualizacija i poticanje zahvalnosti). Brojna istraživanja potvrđuju da usredotočena svjesnost ima pozitivne učinke na kognitivno, tjelesno i emocionalno funkcioniranje, gdje smanjuje emocionalnu reaktivnost, poboljšava regulaciju emocija, empatiju, zadovoljstvo i otpornost na stresne situacije.

Tema treće radionice su pokretne igre: druženje s ljudima i tjelesno vježbanje navodi se kao najbolja aktivnost za poticanja dobrog raspoloženja.

Posljednja četvrta radionica rezervirana je za aktivnosti temeljene na principima art terapije (kombinacija likovne i glazbene umjetnosti). Carl Gustav Jung, švicarski psiholog i psihijatar, smatrao je kako je “kreativnost osnovni poriv, a oslobađanje kreativnosti i kreativne energije osnova za mentalno zdravlje”. Likovno, ali i svako drugo umjetničko izražavanje može biti sredstvo izražavanja misli i emocija te rješavanja unutarnje napetosti.

Više informacija o radionicama možete pročitati OVDJE.

Iskustvo sa Stresožderom i radionicama programa Otresi stres opisala nam je mama Una:

“Moj sin je polazio program Otresi stres, a nakon svake radionice vratio bi se kući pun pozitivnih dojmova i priča. Rekao je kako mu je zabavno na radionicama jer se svaki put radi nešto novo i svatko dođe na red. Neo je na kraju radionice zaželio i igračku Stresožder koja bi mu pomogla jesti strahove, kako je sam rekao. Stresoždera smo prisvojili kao novog člana obitelji koji je u prvih mjesec dana radio sve s Neom. Neo je stvorio emocionalnu vezu s igračkom koja ga podsjeća da sve što ga ljuti ili čega se boji, može podijeliti s drugima ili pripremiti Stresožderu za ručak. Oduševio me koncept radionice i kako je ona utjecala na Nea. Komunikacija prije, tijekom i nakon radionica bila je savršena. Vidjelo se kako Ivana i Ana-Marija brižno razmišljaju o svakom detalju. Obje su veoma stručne, a pristupačne i susretljive. Bravo cure!”

 

 

04 11/2020
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice