HR | EN
Novosti

Mjere za pomoć gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije koronavirusom

Izmjenama Zakona o izvršavanju proračuna, Općeg poreznog zakona i Zakona o računovodstvu Vlada Republike Hrvatske razradila je nekoliko zaključaka i odluka te donijela travanjski paket mjera pomoći gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije koronavirusom.

Naknada za plaće radnika 4.000 kuna neto

Povećane su potpore poduzetnicima u poteškoćama za očuvanje radnih mjesta, odnosno, isplate plaće radnicima s 3.250,00 kuna na 4.000,00 kuna neto. Država preuzima davanja na 4.000,00 kuna koja otprilike iznose po svakom zaposleniku 1.460,00 kuna. Svi kojima je isplaćena ili će biti isplaćena potpora u visini od 3.250,00 kuna za ožujak, će biti oslobođeni plaćanja doprinosa, odnosno javnih davanja. U zadnjem krugu porezne reforme je osnovni osobni odbitak podignut na 4.000,00 kn što znači da taj iznos nije u „škarama“ poreza na dohodak, ali se na to plaćaju doprinosi iz i na plaću što će država preuzeti na sebe. Isplata će biti do 10.04.2020. godine, a isti princip isplate će biti i u svibnju i lipnju 2020. godine.

Oslobođenje od poreza na najteže pogođene - PDV po naplati računa

Poduzetnici koji su pogođeni krizom koronavirusa te će navedeno biti vidljivo u padu prihoda na godišnjoj razini za više od 50 posto, će biti djelomično ili u potpunosti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak, na dobit i doprinosa. Poduzetnici s godišnjim prihodom manjim od 7,5 milijuna kuna, koji imaju pad prihoda veći od 50 posto, će biti u potpunosti oslobođeni plaćanja poreznih obveza - poreza na dobit, poreza na dohodak i doprinosa. Poduzetnici koji ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna prihoda godišnje bit će djelomično oslobođeni plaćanja poreza sukladno padu prihoda. Tvrtke s prihodom većim ili manjim od 7,5 milijuna kuna će plaćati PDV tek po naplati izdanih računa odnosno naplaćenoj realizaciji.

Predaja financijskih izvještaja produljena do kraja lipnja

Prolongiran je rok za predaju financijskih izvještaja za 2019. godinu s 30.04.2020. na 30.06.2020. godine te se odgađaju i svi pripadajući obrasci i pripadajući obračun poreza na dobit.

Poduzetnici se oslobađaju plaćanja naknade Fini za objavu financijskih izvještaja.

Program „Covid-19 zajam za obrtna sredstva"

Programu "Covid-19 zajam za obrtna sredstva", je mjera pomoći gospodarstvu namijenjena mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Iznosi zajmova su do 750 tisuća kuna za obrtna sredstva, s kamatnom stopom od 0,25 posto, početkom od 12 mjeseci i maksimalnim rokom otplate od pet godina uz skraćenu proceduru obrade zahtjeva i bez plaćanja bilo kakve dodatne naknade. Mjerom, za čiju će implementaciju biti zadužen Hamag-Bicro, osigurava se dodatna likvidnost mikro, malim i srednjim poduzetnicima na čije je poslovanje koronavirus imao negativan utjecaj. Primjenjivat će se do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca ove godine. Korisnik mora dokazati negativan utjecaj epidemije na poslovanje u vidu pada prihoda od minimalno 20 posto u prvom kvartalu ili predviđenog pada prihoda u idućim kvartalima.

Više informacija pogledajte OVDJE.

 

 

03 04/2020
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice