HR | EN
Novosti

Interdisciplinarne suradnje – pokretači inovativnog poduzetništva

Jesu li interdisciplinarne suradnje rijetkost? Koje su dobrobiti koje proizlaze iz tih suradnji? Na koji način ih potaknuti i financirati te koji su primjeri dobre prakse u Hrvatskoj, ispričali su sudionici snimanja filma koje je u suradnji s Beyond Pines Films, 25. veljače 2020. organizirao tim iz Entera.

Snimanje je bilo organizirano u Tetrabot studiju (kreativni studio za animaciju i postprodukciju) – gdje je Maida Srabović predstavila izradu animiranog filma „Fačuk“ inspiriranog naivnom umjetnošću. Sljedeća lokacija bila je Radiona - Zagreb Makerspace (Udruga za razvoj kulture 'uradi sam' - Makerspace) gdje su snimane dobre prakse: Zraka Zvuka i Synthomir. Damir Prizmić (dizajner), Igor Brkić (softverski i hardverski inženjer) stoje iza ovog interdisciplinarnog projekta, a Deborah Hustić, voditeljica je projekata i umjetnička direktorica Radione. Još jedan prikaz dobre interdisciplinarne prakse snimljen je s predstavnicama udruge Kontejner – biroa suvremene umjetničke prakse, vezano uz projekt Kratki spoj. Klara Petrović (kustosica i voditeljica projekta) i Sara Brašnović (studentica uključena u projekt) predstavile su projekt udruge Kontejner.

Tijekom snimanja filma raspravljalo se o financiranju i izvorima financiranja tih suradnji. Pored toga, razgovaralo se o „ICT meets the ARTs“ događaju koji tim iz Entera planira organizirati u lipnju 2020. te rezultatima analize područja prezentiranim u brošuri projekta Region Arts. Sugovornici su pokazali interes za učenjem o dobrim praksama iz partnerskih regija te upoznavanjem drugih koji se bave ili su zainteresirani za interdisciplinarne suradnje. Rado su podijelili svoje iskustvo sudjelovanja u takvim projektima te ono što su iz svega naučili i kako im je to pomoglo da steknu drugačiju perspektivu.

Iako zainteresiranost za sudjelovanjem u projektima sličnog tipa postoji, kao veliki problem ističe se financiranje takvih suradnji. Govoreći o izazovima koji su se pojavili tijekom njihovih projekata, najčešće je bilo nerazumijevanje između predstavnika različitih sektora, stoga naglašavaju važnost otvorenosti za prihvaćanje različitih stavova jedne i druge strane. Uvijek postoje neke predrasude, ali ističu da sve to može prevladati učenjem.

Kada govorimo o poduzetništvu i komercijalizaciji nastalih projekata postavlja se pitanje; ubija li administracija poduzetnički duh. Administracija i birokracija oduzimaju mnogo vremena koje bi se moglo bolje iskoristiti za razvoj projekata, stoga predstavljaju još jednu prepreku u ovakvim suradnjama. Sugovornici se nadaju da novo programsko razdoblje donosi nove mogućnosti financiranja za kulturnu i kreativnu industriju, posebice poduzetništvo u kulturi. Presudnim smatraju treninge, radionice i općenito izgradnju kapaciteta zaposlenika predstavnika javnih tijela i gradske uprave, smatrajući da se na taj način omogućava njihov susret s interdisciplinarnim praksama, učenje o prednostima tih suradnji a temelju čega je kasnije moguće kreirati nove mogućnosti financiranja.

Projekt RegionArts (Enhancing SME growth by intergration of Artists in ICT projects) je financiran preko INTERREG EUROPE programa. U projektu sudjeluje 8 partnera iz 7 zemalja, a vrijednost projekta je 1.635,670,00 €. 

25 03/2020
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice