HR | EN
Novosti

Predstavnice sektora mode i dizajna sudjelovale su na fokus grupi u Inkubatoru kreativnih industrija

Po prvi puta u Inkubatoru kreativnih industrija okupile su se predstavnice sektora mode i dizajna te raspravljale o najkritičnijim potrebama dizajnerskih/modnih profesionalaca u vezi s njihovim rastom i konkurentnošću, a s obzirom na tehnološke, organizacijske i poslovne izazove s kojima se suočavaju. Naime, Enter Koprivnica provodi projekt CODES – CO-DEsign for Sustainability koji je financiran iz programa Kreativna Europa i kojem je cilj promovirati inovativne poslovne modele koji se bave tržišnim transformacijama za sektor mode i dizajna, temeljene na novim oblicima suradničkog i umjetničkog stvaranja, a zahvaljujući digitalnim tehnologijama. Projekt CODES bazira se na konceptu da bi proizvodi u F&D sektoru trebali biti više orijentirani na održivost i masovnu prilagodbu kako bi bolje odgovorili na zahtjeve kupaca na tradicionalnim i na tržištima u razvoju.

Osim predstavnica sektora mode i dizajna (vlasnice krojačkih salona, modne dizajnerice, grafičke dizajnerice, tekstilne tehnologinje) na fokus grupi sudjelovale su i predstavnice obrazovanja (Pučko otvoreno učilište Koprivnica te Srednja škola Ivan Seljanec iz Križevaca). Poduzetnice sektora mode i dizajna nose se s istim problemima kako i drugi poduzetnici te ističu kako im kreativni rad često trpi zbog poslova kojima plaćaju režije. Istaknule su da je tekstilni sektor podcijenjen u Hrvatskoj, da se većina proizvoda prodaje online i putem društvenih mreža iz razloga jer je više isplativo nego otvaranje vlastite trgovine. Osim navedenog, dotakle su se verificiranih i neverificiranih programa za osposobljavanje, njihove prilagodbe polaznicima te neophodne stručne prakse. Razlike u godinama i poslovnom iskustvu sudionica omogućilo je da se tematika razmotri s različitih perspektiva. Osim što se došlo do vrijednih informacija o sektoru, sudionice su dobile priliku povezati se s kolegicama koje se bore sa sličnim izazovima i raspraviti o temama održivog poslovanja.

Nastavno na aktivnosti projekta, cilj partnera je ispitati stanje u zemljama koje sudjeluju u projektu (Hrvatska, Italija, Grčka) te uvidjeti probleme i izazove s kojima se dionici sektora susreću. Nakon toga kreirat će se online interaktivna platforma koja će služiti za interakciju dionika sektora mode i dizajna na kojoj će moći razmjenjivati ideje, stvarati nova partnerstva te proizvodi i usluge. Na kraju će odabrani predstavnici sektora dobiti priliku sudjelovati na kreativnoj rezidenciji u Grčkoj te će se napraviti katalog proizvoda. Kroz sve aktivnosti naglasak će biti na održivosti i poticanju inovacija.

Projekt sufinancira Europska unija. Izneseni stavovi i mišljenja djelo su autora i ne odražavaju nužno one Europske unije ili Kreativne Europe programa. Za njih se ne mogu smatrati odgovornima ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje potporu.

 

28 09/2023
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice