HR | EN
Novosti

VAUČERI za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba

U utorak 22.03.2022. je održana online informativna radionica na temu "Vaučeri za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba" koju je održala gospođa Irena Bačelić, načelnica sektora Uprave za tržište rada i zapošljavanje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Cilj radionice je bio upoznavanje potencijalnih prijavitelja s vaučerima za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.,  početkom travnja 2022. godine započinju s provedbom obrazovanja putem sustava vaučera, odnosno modela za stjecanje digitalnih i zelenih vještina zaposlenih i nezaposlenih osoba sukladno potrebama gospodarstva. Vaučer je instrument dodjele javnih sredstava u svrhu obrazovanja odraslih koji se dodjeljuju na temelju Ugovora o obrazovanju odraslih.

Vaučeri će osigurati konkurentnost na tržištu rada zaposlenim i nezaposlenim osobama koje trebaju dodatno obrazovanje kako bi zadržale postojeći posao, koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći posao ili koje razmišljaju o promjeni karijere. Vaučeri će se dodjeljivati preko izrađene web i mobilne aplikacije, a korisnici će unutar aplikacije moći odabrati vještinu iz kataloga vještina te pružatelja usluge odnosno obrazovnu instituciju. Preduvjet za korištenje aplikacije jest kreiranje korisničkog računa na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Vaučerima će se financirati kraći formalni programi obrazovanja sukladno konceptu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, čime će se osigurati relevantnost za potrebe tržišta rada. Vrijednost vaučera za pojedino obrazovanje iznosi prosječno 10.000,00 kn po osobi te se navedenom mjerom do kraja 2026. godine planira obuhvatiti 30.000 osoba. 

Cijelu prezentaciju s radionice na temu "Vaučeri za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba"možete pogledati OVDJE.

 

22 03/2022
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice