HR | EN
Novosti

Kreativnost, održivost i ručni rad sa stavom - dizajnerica Melina Marelja našla svoje mjesto u Inkubatoru kreativnih industrija

Inkubator kreativnih industrija u Koprivnici bogatiji je za još jednu kreativnu poduzetnicu - dizajnericu Melinu Marelju i njezin Kon2re Studio. Kon2re Studio (fran. contour) se još od 2012. godine bavi istraživanjem i implementacijom inovativnih i održivih materijala kroz vlastiti dizajn multifunkcionalnih torbi i ruksaka. Filozofija dizajna se bazira na svjesnijoj proizvodnji - kvaliteti i ručno rađenim proizvodima neopterećeni vremenom i sezonama poštujući pri tome vještinu zanata i prirodne resurse. Ovakav pristup osigurava puno kvalitetniju i pažljiviju izradu koja kupcu kao krajnjem korisniku donosi proizvod koji traje dulje od jedne sezone. Stoga možemo reći da su njezini kupci ljudi koji promišljaju o tome što kupuju; svjesno odabiru proizvod koji traje, informiraju se o njemu, ne zanima ih trend, već kvaliteta.

Inspiraciju pronalazi u inovativnim materijalima od prirodnih i recikliranih sirovina, stoga potraga za novim tehnologijama koje promiču održiv, odgovoran i savjestan način života nikada ne prestaje.

U svim Kon2re proizvodima, Harmony, Attitude i Party, naglasak je na funkcionalnosti odnosno kako omogućiti da određen izgled proizvoda što bolje funkcionira u stvarnom svijetu, a ne samo na polici kao izložbeni primjerak. U prijevodu, jedan proizvod/torba sadrži mogućnost pretvorbe u više različitih modela promjenom načina nošenja. Stoga ne čudi da su Kon2re popularnost stekle izvan granica Hrvatske te se danas Melinine torbe i ruksaci nose diljem svijeta, a od sada će se proizvoditi u Koprivnici.

PROFESIONALNI PUT I ODLUKA DA POKRENE VLASTITI BIZNIS

Iako je oduvijek znala da će njezin put biti vezan za modu, profesionalni put prema tom cilju je bio sve samo ne linearan. Nakon završenog Tekstilno-tehnološkog fakulteta ostvaruje suradnju sa dizajnerom Borisom Pavlinom koja joj je pružila  sve ono što na višem stupnju obrazovanja nije dobila, te do danas ostaje jedna od najdražih suradnji. Nakon usavršavanja i brušenja zanata kod Pavlina, Melina je sljedeće desetljeće pronašla nove izazove na setovima sapunica i filmova, te pisanjem i stylingom za razne časopise. Ulazak u samostalne vode prije svega je nastao primarnom željom da se vrati dizajnu i stvaranju, ali i zasićenjem svim poslovima koji je radila do tada.

PRIRODNI MATERIJAL PINATEX

Najviše pažnje posvećuje izboru materijala koji imaju priču, neki su u potpunosti prirodni, te nisu životinjskog porijekla. U proizvodnji koristi eko kožu i Pinatex, inovativni materijal iz prirode, dobiven od ekstrahiranih vlakna celuloze iz lišća ananasa impresivnih karakteristika: odlikuje se iznimnom čvrstoćom i izdržljivošću, hrapavom teksturom, otporan je na UV zračenje, vodonepropustan, te je iznimno lagan. Pinatex se na tržištu pojavio 2015. godine te u kratkom roku postigao veliki uspjeh upravo iz potrebe rješavanja ogromne količine otpadne sirovine iz poljoprivredne industrije, u ovom slučaju lišća ananasa, koja na godišnjoj razini prelazi 13 milijuna tona. Osim rješavanja goleme količine otpada bitno je naglasiti kako za proizvodnju Pinatex sirovine nisu potrebni dodatni resursi zemlje, vode ili pesticida, te u cijelosti dolazi iz ekoloških i etički prihvatljivih izvora.

To je materijal koji pruža jako puno mogućnosti i transformacija. Koristi se u mnogim sferama od sjedala za aute, namještaja, modnih dodataka, odjeće, produkt dizajna itd., svrha mu je zaista svestrana. Što se tiče roka trajanja, materijal ima dugotrajnu vrijednost i ovisi o načinu održavnja samog kupca kao i svaki drugi proizvod, drugim riječima jako je zahvalan za nošenje i održavanje. Osim vanjskog dijela materijala, jako puno pažnje polaže i na unutarnji dio tako da za podstave koristi materijale od pamuka, lana i viskoze. Pojedini uzorci podstava se koriste u izradi svega nekoliko torbi što daje još jednu prepoznatljivost njezinih proizvoda.

BUDUĆI PLANOVI

Proširenje tima zbog povećanog interesa, nove suradnje, izlazak na strano tržište, uvođenja novih inovativnih materijala samo su neki od planova na čijem ostvarenju Melina svakodnevno radi. Isto tako preseljenjem u Koprivnicu i povezivanjem sa Ivanom Biočinom i njezinim Institutom održive mode došlo je do razvijanja novih zajedničkih ideja u smjeru formiranja zajedničke kreativne zajednice koja će se baviti održivošću i razvijanjem novih ideja koje promoviraju modu i dizajn u smjeru lokalnih sirovina, proizvodnje i međusobne podrške. Ono na čemu svakodnevno radi su i vlastiti razvoj, učenje o novim i održivim materijalima i njihova primjena u poslovanju koji idu ruku pod ruku s cjelokupnom životnom filozofijom kojom se vodi ova inspirativna poduzetnica.

Proizvodi Kon2re Studija dostupni su na web stranici Kon2re: https://kon2re.com/ ili preko upita na jednoj od društvenih mreža (Instagram, Facebook, LinkedIn, Twitter). Osim navedenog, Kon2re studio možete posjetiti u Inkubatoru kreativnih industrija prema prethodnoj najavi, te vidjeti i isprobati sve Kon2re modele.

 

 

20 08/2021
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice