HR | EN
Novosti

Enter Koprivnica organizirao virtualno studijsko putovanje u sklopu projekta RegionArts

U sklopu projekta RegionArts Enter Koprivnica organizirao je 6. svibnja 2021. virtualno studijsko putovanje za partnere i dionike projekta. Kroz četverosatni program prisutni su imali priliku upoznati zanimljive projekte iz Hrvatske te vidjeti raznolikost dobrih praksi.

Studijsko putovanje započelo je prezentacijom videa s događanja „ICT meets the ARTS“ koje je organizirao Enter, a nastavilo se predstavljanjem projekta Rijeka 2020 (Europske prijestolnice kulture u 2020). Direktorica programa Irena Kregor Šegota predstavila je Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture 2020. U sklopu tog projekta u Rijeci su se izgradile nove zgrade i objekti kulture sufinancirani sredstvima EU fondova te se održalo više od 600 kulturno-umjetničkih i ostalih događanja u čijem stvaranju je sudjelovalo preko 250 kulturnih ustanova i organizacija iz Hrvatske i 40 drugih zemalja Europe i svijeta. COVID – 19 pandemija je utjecala na održavanje aktivnosti unutar projekta te je Irena prezentirala koncept aktivnosti prilagođenih na novonastalu situaciju.

Davor Mišković voditelj programskog pravca Dopolavoro, predstavio je pravac koji se prvenstveno bavi tehnologijom i novim oblicima rada koji nisu postojali ili nisu bili rašireni do prije desetak godina. Program je bio dio programa Rijeka 2020.

Hrvatski audiovizualni centar te „Filming in Croatia“ predstavio je Christopher Peter Marcich koji je istaknuo filmove i serije koji su se snimali na lokacijama u Hrvatskoj na taj način promovirali Hrvatsku u svijetu. Također istaknuo potrebu proširenja produkcijskih kapaciteta zbog velike potražnje te naglasio kako možemo očekivati mnogo ovakvih projekata u budućnosti.

Andrej Kovačević ispred Exordium Games prezentirao je ulogu umjetnika u proizvodnji video igara. Osvrnuo se na tri teme: hrvatski ekosistem proizvodnje video igara, ulogu umjetnika u proizvodnji video igara i umjetničku proizvodnju video igara u Hrvatskoj. Također je promovirao nekoliko videoigara koje su nastale na ovom području poput „The Talos Principle“, „Scum“, „Inked“, „Bear With Me“.

Enum Software te njihove projekte „DU Card i Hrvatski kišobran“ prezentirao je Andrej Šarić, programer i predavač. Sudionicima studijskog putovanja posebno se svidio projekt Hrvatski kišobran i mogućnost da sami mogu dizajnirati kišobran za koje je Enum napravio Internet stranicu te softver putem koji omogućuje personalizaciju kišobrana.

Na kraju studijskog putovanja Nataša Mirić ispred Dubrovačke regionalne razvojne agencije predstavila je „Dane kulturnih i kreativnih industrija u Dubrovniku“. Dani kulturnih i kreativnih industrija zamišljeni su kao manifestacija koja objedinjuje, predstavlja i povezuje sve raspoložive snage i potencijale dubrovačke kreativne, kulturne i umjetničke scene. Cilj ovih događanje je edukativni karakter stoga se redovito organiziraju radionice i predavanja eminentnih stručnjaka s područja kreativne/kulturne industrije. Nataša je predstavila presjek događanja od 2014. do 2020., a također se osvrnula prilagodbu aktivnosti s obzirom na pandemiju.

Studijsko putovanje organizirano je u sklopu projekta Region Arts (Enhancing SME growth by intergration of Artists in ICT projects) https://www.interregeurope.eu/regionarts/ koji je  financiran preko INTERREG EUROPE programa https://www.interregeurope.eu/. U projektu sudjeluje 8 partnera iz 7 zemalja, a vrijednost projekta je 1.635,670,00.

 

 

07 05/2021
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice