HR | EN
Novosti

Održana radionica 3D printanja!

Dana 9.11. Enter Koprivnica je u suradnji sa Sveučilištem Sjever organizirao radionicu 3D printanja. Polaznicima je održano predavanje koje je obuhvatilo kratak uvod u 3D tisak, osnovni proces rada, gdje se primjenjuje i koje su osnovne tehnologije. Također, polaznicima je prezentiran kratak opis rada FDM tehnologije, kao i uvod u CAD te upoznavanje sa sučeljem FreeCAD programa.

Proces 3D tiska dijeli se na: izradu 3D modela, pripremu 3D modela (slicing) i sam proces 3D tiska. 3D printeri se mogu podijeliti na FDM i SLA printere.

FDM 3D printere karakteriza sljedeće: jednostavni su za korištenje, jeftini su te imaju veliki izbor materijala. 3D modeli se mogu izraditi iz više materijala te imaju veliki radni volumen. Ne ostavljaju nered i lako se nadograđuju te se relativno lako može otkriti uzrok ako nešto ne radi kako treba. S druge pak strane, nepotpuno spajaju slojeve te su spori za velike detaljne objekte, a imaju i relativno nisku rezoluciju.

SLA 3D printeri imaju sljedeće karakteristike: vrlo visoka rezolucija, jeftini su, brza izrada više 3D modela odjednom, monolitni modeli - odlično spajanje slojeva. Obvezna je dorada modela, model se može izraditi od samo jednog materijala, materijali su skupi, a sam radni volumen je ograničen.

Ovaj događaj provodi se u sklopu aktivnosti povezivanja subjekata na području djelovanja PPI-a Enter Koprivnica vezan uz izradu prototipova s ciljem prezentacije proizvoda i usluga uz korištenje 3D printera, a vezan je uz projekt „Usluge za MSP-ove putem PPI ENTER KOPRIVNICA“ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Poslovna konkurentnost.

Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost Entera Koprivnica d.o.o.

Za više informacija o EU fondovima: https://strukturnifondovi.hr/
Za više informacija o Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.:
https://strukturnifondovi.hr/eu-fondovi/esi-fondovi-2014-2020/op-konkurentnost-i-kohezija/

 

23 11/2020
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice