HR | EN
Novosti

MSP-ovi educirani o porezima kroz zakonodavni okvir

U Inkubatoru kreativnih industrija je dana 26.10. održana edukacija o poreznom okviru poslovanja namijenjena trgovačkim društvima (d.o.o. i j.d.o.o.), obrtima i samostalnim djelatnostima.

Certificirana porezna savjetnica Biljana Stanković obradila je teme koje se odnose na uvjete za ulazak i izlazak iz sustava PDV, moguće neoporezive isplate zaposlenima, obveze plaćanja doprinosa za ključno osoblje trgovačkih društava, reprograma otplate poreznog duga, porezne zastare i sl.

Između ostalog, istaknula je da poduzetnici u sustav PDV-a mogu ući i dobrovoljno, iako nemaju isporuke više od 300.000,00 kuna, ali ih to obvezuje slijedeće 3 kalendarske godine. Izlazak iz sustava PDV-a moguć je kad poduzetnik tijekom poslovne godine nije imao isporuke više od 300.000,00 kuna. Za izlazak treba predati zahtjev Poreznoj upravi najkasnije do 15.01. iduće godine, no to PU treba najaviti i prije kraja godine koju se promatra.

Ako članovi uprave nisu zaposleni niti plaćaju MO i ZO po nekoj drugoj osnovi, moraju se sami osigurati pri HZZO i HZMO. Tada će plaćati doprinose na najvišu osnovicu od 8.742,00 kune. Jefitiniji način je da budu zaposleni jer tada plaćaju doprinose na osnovicu od 5.682,30 kuna i trošak njihovih doprinosa jest trošak trgovačkog društva, istaknula je Biljana Stanković.

Ova edukacija provodi se u sklopu aktivnosti informiranja MSP-ova o promjenama u zakonodavstvu, a vezan je uz projekt „Usluge za MSP-ove putem PPI ENTER KOPRIVNICA“ koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Poslovna konkurentnost.

Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost Entera Koprivnica d.o.o.

Za više informacija o EU fondovima: https://strukturnifondovi.hr/
Za više informacija o Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.: https://strukturnifondovi.hr/eu-fondovi/esi-fondovi-2014-2020/op-konkurentnost-i-kohezija/

27 10/2020
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice