HR | EN
Novosti

Nove prilike za digitalnu transformaciju poslovanja kroz program Digitalna Europa 2021.-2027.

Predstavnici DIH-a North sudjelovali su u četvrtak, 23. srpnja 2020., u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta na Informativnom danu o uspostavi Europskih digitalnih centara za inovacije (EDIH). 

DIH North osnovan je 2017. od strane tri partnera – Tehnološki park Varaždin, Tehnološko inovacijski centar Međimurje i Enter Koprivnica. Kroz djelovanje DIH-a se žele podržati industrije koje su od strateškog značaja u partnerskim regijama. ENTER se fokusira na povezivanje različitih industrija sa stručnjacima s naglaskom sektor kreativnih industrija. TPVŽ je fokusiran na specijalističke usluge vezane uz IoT i kreativne industrije s naglaskom na audio-vizualni i IT sektor te obnovljive izvore energije. TICM nudi specijalističke usluge za metalsku industriju, IT industriju i automobilsku industriju. Ujedno su predstavljeni i projekti koji partneri implementiraju u redovnom poslovanju a vezani su uz digitalizaciju, pa je tako Enter predstavio projekte RegionArts i ECOS4IN.

Informativni dan otvorio je državni tajnik Mario Antonić koji je uvodno predstavio značaj novog programa Europske unije Digitalna Europa 2021.-2027. i ključne informacije o mogućnostima uspostave i financiranja Europskih digitalnih centara za inovacije (EDIH) u Hrvatskoj. Na informativnom danu svoje je aktivnosti predstavilo dvanaest hrvatskih potencijalnih prijavitelja s kompetencijama u području umjetne inteligencije, računarstva visokih performansi (HPC) i kibernetičke sigurnosti.

Mreža EDIH-ova će promovirati digitalnu transformaciju i provoditi razne usluge za povećanje primjene digitalnih tehnologija u poduzećima, primarno MSP-ovima, tijelima državne uprave i drugim dionicima. Osnovne uvjete budućeg poziva iz programa Digitalna Europa 2021.-2027., prezentirao je predstavnik Europske komisije g. Sandro D’Elia.

Predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta izložili su ključne smjernice budućeg poziva kojim će se odabrati hrvatski centri koji se mogu prijaviti na poziv Europske komisije za financiranje EDIH-ova.

ECOS4IN projekt je financiran iz programa Interreg CENTRAL EUROPE, a sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna eura (85% sufinancira EU).

 

 

24 07/2020
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice